“`html
میزان چربی بدن، شاخص مهمی برای سلامتی است. درصد چربی بدنِ ۴۰ نشانهی چاقی، ۱۵ معمولاً نرمال و ۵ درصد، مختص ورزشکاران حرفهای است. تناسب اندام سدی در برابر بیماریهاست. برای دستیابی به آن، رژیم غذایی متعادل شامل گوشت، سبزیجات، آجیل، دانهها، مقداری میوه و کربوهیدراتهای پیچیده به همراه حذف قند و انجام ورزشهای منظم با شدت بالا و یادگیری ورزشهای جدید در طول زندگی توصیه میشود.
یک برنامه غذایی مناسب، انرژی، سلامت و هوشیاری را افزایش میدهد. به گفتهی مرتضی محمدی، فیزیولوژیست ورزشی در گفتگو با ایسنا، برنامه تمرینی ورزشکاران باید بر اساس سطح آمادگی، سابقه ورزشی، وضعیت سلامت و تناسب اندام فعلی آنها تنظیم شود.
ورزشکاران مبتدی باید به شدت و حجم تمرین توجه کنند. روش ایمن برای شروع، کاهش شدت یا حجم تمرین به نصف به مدت حداقل دو هفته است. با توجه به پیشرفت ورزشکار، شدت و حجم تمرین میتواند به تدریج در طول هفتهها، ماهها و سالهای بعدی افزایش یابد. شدت تمرین به میزان نیرویی که ورزشکار میتواند تولید کند بستگی دارد و از طریق تغییر بار، سرعت و حجم قابل تنظیم است.
مربیان باید در هنگام کار با ورزشکاران تازه کار، با استفاده از وزنههای سبک و کاهش حجم تمرین، بر تکنیک صحیح تمرکز کنند. همچنین به ورزشکاران باید دربارهی خطرات مصرف الکل و مواد مخدر، به خصوص نزدیک زمان تمرین، و افزایش ریسک ابتلا به رابدومیولیز (تخریب عضلات اسکلتی) هشدار داده شود. برخی داروها مانند استاتینها (کاهش دهنده کلسترول) نیز این خطر را افزایش میدهند.
نوشیدن آب بیش از حد نیاز و بدون احساس تشنگی، برای جلوگیری از کاهش وزن هنگام ورزش مفید نیست و میتواند منجر به هیپوناترمی (کاهش سطح سدیم خون) شود. این عارضه که به دلیل رقیق شدن بیش از حد سدیم خون رخ میدهد، میتواند خطرناک باشد. هیپوناترمی گاهی به دلیل باور غلط نوشیدن آب فراوان در حین ورزش ایجاد میشود.
“`